Ontmoet Laurent, assistentmanager in Nijvel en gespecialiseerd in landschapsfotografie

laurent

Laurent werkt inmiddels al twee jaar bij Kamera Express als assistentmanager in onze winkel in Nijvel. Daarnaast leidt hij sinds dit jaar onze trainingen en een aantal van onze outdoorworkshops.

Voordat hij bij ons kwam werken, werkte Laurent in andere commerciële sectoren, maar tijdens een reis naar New York met een Canon PowerShot G7 werd hij verliefd op fotografie. Het was liefde op het eerste gezicht. Eenmaal weer thuis besloot hij een Canon EOS 40D reflexcamera te kopen. Zijn passie voor fotografie groeide en hij begon voor zichzelf als freelance fotograaf voordat hij bij Photo Galerie (inmiddels Kamera Express) begon. Gedurende die tijd bleef hij nog steeds werkzaam in zijn fotografiebedrijf.

Hij vertelt ons graag meer over zijn passie voor landschapsfotografie.

Specialisatie | Gear en instellingen | Tips

“Een passie voor fotografie komt niet plotseling als je op een ochtend wakker wordt, maar deze komt met de tijd.”

Specialisatie: Landschapsfotografie

Aanvankelijk fotografeerde ik geen landschappen, maar portretten, reportages en meer 'traditionele' fotografie. De fotovakschool leerde me veel op het vlak van techniek, maar ik voelde me altijd beperkt in dit soort fotografie en na verloop van tijd realiseerde ik me dat ik niet graag mensen fotografeerde. Daarom begon ik met het fotograferen van landschappen. Een passie voor fotografie komt niet plotseling als je op een ochtend wakker wordt, maar deze komt met de tijd.

Ik fotografeer landschappen voornamelijk voor mezelf. Ik doe het niet om iets over te brengen, maar om een moment te delen. Ik fotografeer alleen zonsopgangen of zonsondergangen in het blauwe of gouden uur, afhankelijk van mijn stemming. Deze verandering van kleur in de lucht is een speciaal moment op de dag en het licht is helemaal magisch. Het is een moment dat me enorm raakt, soms tot het punt dat ik er rillingen van genot van krijg! Deze passie en mijn landschapsfotografie maken deel uit van dit proces om deze emotie vast te leggen en te delen.

laurent_1

Dat is ook de reden waarom ik me bezig houd met de workshops die we organiseren. Ik probeer mensen meer aandacht te laten besteden aan wat er om hen heen gebeurt, omdat er buitengewone dingen gebeuren die we vaak niet zien.

laurent

Gear en instellingen

Voor landschapsfotografie is het niet absoluut noodzakelijk om topapparatuur te hebben, hoewel een full frame ideaal is vanwege de kleurdynamiek.

“Wanneer ik op pad ga, neem ik bijvoorbeeld ook toiletpapier mee. Dat lijkt misschien heel grappig, maar het is erg handig.”

Ik gebruik momenteel zelf een Canon EOS R en een Canon TS-E 17MM F/4.0 van de oude generatie, evenals een statief. Het voordeel van deze Tilt shift lens is dat hij het beeld niet vervormt en alleen handmatig kan worden scherpgesteld. En het feit dat deze lens niet vervormt, is erg handig voor het maken van panoramafoto's. Dit is een van de punten die aan bod komen in de landschapstraining die ik samen met Kamera Express organiseer.

Daarnaast neem ik eten en drinken, een zaklamp en een hoofdlamp mee, iets om vocht van de lens te verwijderen, handschoenen (in de winter) en toiletpapier. Dat lijkt misschien heel grappig, maar het is allemaal erg handig als je 's nachts in de natuur je weg moet vinden of lang moet blijven zitten.

Qua instellingen hangt het allemaal af van de scène die gefotografeerd moet worden, maar over het algemeen is het vrij eenvoudig: handmatig op f/8 als ik geen nabije voorgrond heb, of op f/11 als dat wel het geval is. Ik probeer altijd de laagste gevoeligheid te gebruiken, wat een lange belichtingstijd betekent en soms een dynamischer beeld, bijvoorbeeld bij een opname van wolken.

“In mijn nabewerking probeer ik het oog van de kijker altijd naar het licht te trekken.”

Aangezien het me vaak wordt gevraagd: ja, ik retoucheer mijn foto's. Voor landschappen werk ik graag met Lightroom. Ik ben niet tegen retoucheren, maar ik zal dat altijd doen zonder te overdrijven. In mijn nabewerking probeer ik het oog van de kijker altijd naar het licht te trekken.

Van tijd tot tijd kan een element de foto verstoren. Een tak, een voetganger die precies op het verkeerde moment passeert en het niet mogelijk is om de foto opnieuw te maken of het scherm te veranderen. In deze gevallen gebruik ik mijn retoucheersoftware om het weg te werken.

Canon EOS R

Canon EOS R

Canon RF 28-70mm F/2L USM

Canon RF 28-70mm F/2L USM

zerod

Laowa Zero-D

canon

Canon TS-E 17mm F/4.0L

Tips om te starten

Wanneer ik op pad ga om te fotograferen, laat ik niets aan het toeval over. Ik plan alles, het is alsof je een afspraak met de zon hebt. Alles moet perfect zijn! Voordat je vertrekt, is het heel belangrijk om wat voorbereiding te doen en een app, zoals 'photopills', te hebben. Hiermee kun je de zonsopgang en/of zonsondergang plannen, en wanneer (en waar) het blauwe uur of gouden uur plaatsvindt. Hierdoor kun je visualiseren waar je je op de kaart bevindt ten opzichte van het onderwerp, zodat je kunt anticiperen op de positie van de zon bij het samenstellen van de foto.

“Het is een afspraakje met de zon en alles moet perfect zijn.”

Als ik advies zou kunnen geven aan iemand die begint met dit soort fotografie, zou het vooral zijn om naar je hart te luisteren, een goede lens te kiezen en zonder autofocus te werken. Gebruik altijd een statief met ISO 100-gevoeligheid en wees niet bang om de deur uit te gaan, zelfs als de lucht niet blauw is.

Mist of hoge wolken kunnen veel karakter toevoegen aan je foto en meerdere keren terugkeren naar dezelfde plek kan verschillende beelden opleveren.

Waar kun je mij vinden

Website: www.laurentverdier.com | Instagram: @laurentverdierphotographie | Facebook: laurentverdierphotographie